2017

cu reduceri

Scurtaturi de browser pe care ar trebui să le şti

Cateva trucuri pe care utilizatorii dependenti de mouse le vor considera "magice". Ele sunt folosite de utilizator avansat cu mare usurinta.

Din cauza complexitatii anumitor operatiuni, multi neglijeaza si uita de cateva scurtaturi incorporate deja in browsere.

Iata cateva trucuri esentiale pentru IE, Chrome sau Firefox pe care trebuie sa le stie toata lumea.
  • F5
De stiut ca Firefox si IE si-au mutat butonul de "refresh" in bara de adresa pentru a creea mai mult spatiu, asa ca butonul F5 este mult mai usor de folosit pentru reincarcarea paginii. F5 este folositor mai ales daca astepti pentru un update la o pagina si trebuie sa o reincarci de mai multe ori.
  • F11
Butoanele si uneltele sunt bune atunci cand cauti pe internet, dar odata ce ai gasit pagina dorita si vrei sa citesti un document, acesta nu fac altceva decat sa iti stea in cale. Din fericire, browserul tau are un buton care te va elibera de toate acestea. Apasa F11 si pagina pe care te afli va fi afisata in full screen.
  • Ctrl+F
Ctrl+F este esenta scurtaturilor pentru cautarile pe internet. Apasa aceasta combinatie si vei deschide o cutie de cautare care va gasi cuvinte sau fraze dorite pe pagina de web deschisa. Aceasta scurtatura este folositoare mai ales daca ceea ce ai gasit este un articol lung, sau o lista interminabila.
  • Home/End
Aceste butoane sunt atat de rar apasate, incat oamenii uita ca acestea acesita. Insa Home/End sunt destul de folositoare daca stii cum functioneaza in browser. Home sare automat la capul paginii, in timp ce End te duce la finalul ei.
  • Ctrl+W
Aceasta combinatie este scurtatura pentru inchiderea tab-ului – adica cealalta fata a monedei Ctrl+T. Aceasta merita o mentiune separata deoarece in versiunile curente de Chrome si Firefox, browserul va tine minte de la ce tab ai venit. Sa spunem de exemplu ca te afli pe Money.ro si mai ai si alte taburi deschise dupa el si apesi Ctrl+T, deschizi un nou tab si cauti altceva. Daca apoi dai Ctrl+W, iar cand tab-ul se inchide te ve intoarce automat pe Money.ro de unde ai pornit.
  • Ctrl+Scroll pe rotita de Mouse sau +/-
Unele site-uri au impresia ca toata lumea are ochi perfecti si vede foarte bine, asa ca folosesc texte foarte mici. Din fericire, browserele au un nivel zoom care sa compenseze pentru aceste aspecte si iata si scurtatura care sa te ajute. Apasa Ctrl+ Scroll pe rotita de Mouse sau +/- si vei avea parte de zoom in sau out.
  • Ctrl+T
Deschiderea unui nou tab este probabil cea mai frecventa operatiune intr-un browser, dar majoritatea oamenilor iau varianta inceata: Cu mouse-ul sus pe bara de tab si click pe "new tab" sau pe "+". Chiar daca pare ca scurtatura Ctrl+T nu e prea usoara nici ea, forteaza-te sa o folosesit o vreme si nu te vei mai intoarce la vechea modalitate.
  • Ctrl+Click
Incarcarea noilor linkuri in taburi de backgrownd este un truc preferat printre utilizatorii avansati. Apasa pe Ctrl si apoi da click stanga pe mouse pe link.
  • Ctrl+Shift+T
Cand ai mai multe tab-uri deschise in acelasi timp este foarte usor sa inchizi fereastra gresita. IE si Chrome au incorporate o sectiune numita "recently closed" pentru a te ajuta la rezolvarea acestei probleme, dar combinatia Ctrl+Shift+T este o metoda mult mai usoara de a redeschide tab-ul inchis. Scurtatura va restaura tabu-ul chiar si in aceeasi ordine pe lista si o poti apasa de mai multe pentru a recupera pagini inchise de mai multa vreme.

QuickMobile.ro

0 comentarios:

Trimiteți un comentariu

Bine ai venit!
In continuare poti lasa mesajul tau.

Multumesc