2017

cu reduceri

Cum să te aperi de furturile de date online!

Vezi cum să te aperi de ele:


Phishing-ul se intampla atunci cand un escroc iti fura datele personale si le foloseste pentru a face bani. Folosesc doua modalitati in care escrocul face asta:

1. Foloseste ceva numit sistem de inginerie sociala care sa te convinga sa iti dai datele personale de buna voie.
2. Floseste virusi pentru a fura informatii din calculatorul tau.

Ambele tipuri de escrocherii poti fi recunoscute daca inveti cum functioneaza si pe unde se gasesc. Toate furturile online poti fi evitate cu cateva reguli simple:

Phishing prin sistem de inginerie sociala

In lumea sigurantei computerizate, sistemele de inginerie sociala sunt atractive pentru cei care vor sa utilizeze trucuri pentru a-si manipula victimele. Cand vine vorba de excrocherii, aceste sisteme de socializare sunt metodele perfecte prin care scamatorii sa isi convinga victimele sa isi dea datele de bunavoie. Cea mai usor metoda de a depista o astfel de escrocherie este prin invatarea catorva tactici pe care escrocii le folosesc.

De exemplu, una dintre cele mai populare metode de folosire a ingineriei sociale in escrocherii este "Farsa cu Loteria". Victima primeste un e-mail care ii spune ca a castigat o suma mare de bani . Instructiunile ii spun victimei sa raspunda la e-mail cu numele si contul din banca, pentru ca banii sa poata fi trimisi. De multe ori, e-mailul contine informatii de contact de la o companie din alta tara, scris cu multe greseli si o gramatica slaba. Aceste aspecte ar trebui sa iti traga un semnal de alarma ca ceva nu e in ordine. Si e bine sa tii minte ca nu ai cum sa castigi un concurs pentru care nu te-ai inscris!

Cateva metode de protejare:

1: Expeditorul ameninta sa iti va inchide contul sau ca iti va lua premiul sau ca nu iti va da locul de munca, daca nu trimit inapoi un e-mail. Majoritatea business-urilor nu functioneaz pe un sistem de presare a clientului.

2: Expeditorul iti cere sa trimit bani, desi nu cunosti persoana la care acestia ajung.

3: Expeditorul include linkuri la un site care iti arata o adresa legitima, dar cand trecu cu mouse-ul peste link iti dai sema ca adresa reala este alta.

Phishing prin virusi

Acest tip de phishing (virus) ataca PC fara ca tu sa stii. Sistemele infectate intra in calculator, iti acceseaza informatiile personale si le trimit hacker-ului.

Cel mai bun mod de a preveni asemnea atacuri este prin instalarea unui anti-virus care sa iti protejeze calculatorul. Pastreaza-ti anti-virusul pe modul "automatic updating" ca sa fii mereu protejat.

Vezi cateva metode de protejare online:

1: Nu deschide linkuri de la persoane care nu le cunosti sau care iti par suspicioase sau linkuri de la site-uri pe care nu le cunosti. Un prieten de Facebook iti poate trimite un link virusat fara sa stie. Un soft care sa scaneze linkuri ar fi o modalitate buna de aparare.

2: Evita e-mailurile sau sesiunile de chat cu persoane pe care nu le cunosti.

3: Sterge fisierele primite de la oameni pe care nu-i cunosti. Asigura-te ca nu le deschizi inainte de a le sterge.

4: Activeaza-ti firewall-ul pentru a bloca intruziunile exterioare.

5: Evita site-urile care sunt cunoscute pentru impartirea de programe viciate, cum ar fi site-urile pentru adulti, cele de pariuri sau jocuri. Multe dintre aceste site-uri downloadeaza un program virusat in calculatorul tau fara ca tu sa stii.

Sa recunosti o escrocherie online nu e mereu simplu, dar daca ai putina perspicacitate si scepticism iti vei da mereu seama ca ceva nu e in ordine.
Va doresc cat mai putine incidente.

2 comentarios:

  1. aceasta documentatie este foate interesanta si am trebui cu totii sa invatam de pe aceste randuri si sa facem cu tu ai scris <:-p numai bine

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut Stefan,da in general nu prea suntem atenti la aceste detalii si in momentul cand se antimpla ne dam cu palma peste frunte.

    RăspundețiȘtergere

Bine ai venit!
In continuare poti lasa mesajul tau.

Multumesc