2017

cu reduceri

Virusul anului

Tâlhărie virtuală cu bani reali. Un nou virus denumit Cryptolocker face ravagii prin computerele din România. A fost semnalat în ţara în urmă cu 3 săptămâni, iar de atunci frecvenţa de apariţie a acestuia tot creşte.

ATENTIE! Virusul cripteaza documentele din computer şi cere bani utilizatorului pentru decriptarea lor. Dacă plata nu este făcută, fişierele răman criptate definitiv.

Amenințarea informatică blochează fișierele utilizatorului și solicită 300 de dolari sau euro în schimbul deblocării lor. Potrivit datelor Bitdefender disponibile în produsele instalate, în România sunt identificate zilnic 3-4 tentative de infecție blocate, iar frecvența acestora este în creștere.

Amenințarea se propagă prin intermediul fișierelor atașate în emailuri spam care odată accesate descarcă și rulează în computer virusul Cryptolocker sau prin accesarea unor site-uri compromise. ''Pericolul pe care acest software îl prezintă stă în faptul că poate face inaccesibile fișiere importante în organizații, precum cele financiar-contabile sau alte documente critice.

Cryptolocker utilizează un mecanism de criptare foarte bine pus la punct ce funcționează pe orice tip de fișiere. Criptarea puternică prin cheie publică și decriptarea prin cheie privată fac imposibilă din punct de vedere tehnic recuperarea datelor de pe computerul infectat.

Odată instalat în calculator, virusul se autoadaugă în lista de programe pe care sistemul de operare le încarcă de fiecare dată când utilizatorul se conectează. Odata intrat in sistem, Cryptolocker încearcă să stabilească o conexiune web cu unul dintre serverele de unde este controlat, iar acesta generează o cheie publică și una privată pentru a cripta fișierele și apoi pentru a cere bani de la victime.

Criptografia cu pereche de chei publică-privată folosește două chei diferite: una publică prin care sunt criptate fișierele și alta privată, care le decriptează. Cheia publică permite oricui să cripteze fișiere în numele utilizatorilor de computer, dar numai aceștia le pot decripta cu ajutorul cheii private. Cryptolocker criptează documente în formate comune inclusiv cele realizate in Microsoft Office sau baze de date Access.

Pentru a vă proteja de infecția cu acest virus specialistii Bitdefender vă recomandăm folosirea unei soluții de securitate performante și actualizate la zi. De asemenea, este indicat să nu accesați fișierele executabile primite pe email și să evitați accesarea link-urilor suspecte.

0 comentarios:

Trimiteți un comentariu

Bine ai venit!
In continuare poti lasa mesajul tau.

Multumesc